Web sitesinin başarılı olması kullanıcılardan istenilen geri dönüşü alabilmesine bağlıdır. Web sitenizin kullanıcılarla daha çok etkileşime geçmesi için belli kriterleri yerine getirmeniz gerekir. Sitenizin kullanıcılarıyla daha çok etkileşime geçebilmesi, sitenizin arama motorlarında üst sıralarda yer almasıyla sağlanır. İyi bir SEO çalışmasıyla arama motorlarında üst sıralarda yer alabilirsiniz.
Web sitenizin hızı, kullanıcılarınızın web sitenizi kullanmaları için gereken en önemli faktörlerden birisidir. Kullanıcıların beklemeye tahammülü yoktur. Eğer web siteniz yavaş açılıyorsa kullanıcılar, daha web siteniz açılmadan siteyi terk eder. Web sitesi hızı, etkileşimde bulunan kullanıcılara ilişkin dönüşümlerin artmasını sağlar. Daha önce sitenizi ziyaret eden kullanıcıların, sitenizi yeniden ziyaret etme olasılığını arttırır. Hız SEO açısından önemli bir faktördür.
Web sitenizin hızını arttırmak için standart yöntemleri denediyseniz ve siteniz hala yavaşsa, bir diğer faktör olan hosting servisiyle ilgilenmelisiniz. Kullandığınız hosting servisi sitenizin hızını etkileyen önemli faktörlerden bir diğeridir.
İster kurumsal web siteniz olsun ister kişisel blogunuz olsun. Web sitenizi açmak için bir web hostinge ihtiyaç duyarsınız. İnternet siteniz bir hosting içerisinde barınmaktadır. İnternet sitenizde bulunan yazılar, resimler, videolar kısacası sitenizde bulunan her şey hosting hizmet sağlayıcısının sahip olduğu sunucularda tutulur.
Bir örnekle açıklamak gerekirse, çeşitli ürünler sattığınız bir mağazanız olduğunu düşünün. Mağazanızı web hosting olarak düşünebilirsiniz. Mağazanızın bir ismi olacaktır. Bu isim web sitenizin alan adına karşılık gelir. Mağazanızın iç dekorasyonu ve ürünleri sergilediğiniz rafları ise web sitenizin tasarımı olarak düşünün. Ürünleriniz ise sitenizin içeriğidir.
Birkaç farklı hosting türü vardır:
Paylaşımlı web hosting, tek bir sunucunun birden fazla kullanıcı tarafından kullanılmasıdır. Sunucu, limitler halinde bölünerek kullanıcılara pay edilmektedir. Paylaşımlı hosting’te e-posta hesabı, veritabanı, web alanı, aylık web trafiği gibi durumlar için belirlenmiş bir limit vardır. Belirlenen limitin aşılması durumunda hesap durdurulur. Bu hosting planının dezavantajlarında biri tek bir sitenin dahi limitleri aşması durumunda diğer sitelerin bu durumdan olumsuz etkilenmesidir. Paylaşımlı hosting yeni başlayanlar için ucuz olması sebebiyle tercih edilir.
Sanal özel sunucu (VPS), paylaşımsız bir hostingtir. VPS ile limitlerinizi kendiniz belirlersiniz. Fiyat olarak paylaşımlı hosting’e göre daha pahalıdır. Ama web siteniz için avantajları fazladır. Sitenizin hızını etkileyen faktörler üzerinde kontrolünüz artacaktır. VPS, özel kaynaklara erişebilmenizi sağlayacaktır. Sitenizin hızını iyileştirmek için uygun bir plandır.
Kullanıcılar sitenize girmek istediğinde siteniz geç yüklenirse ya da sitenizde sayfalar arasında gezinirken sayfalar geç yüklenirse kullanıcı sayfanın açılmasını beklemeden ayrılacaktır. Günümüzde gelişen internetle yarım saniyelik sürenin bile önem kazandığı düşünülürse sitenin yavaşlığı kullanıcılar için kabul edilemezdir.
Arama motorlarında üst sıralarda yer almanın başlıca kriterlerinden biri site hızıdır. SEO çalışmaları, arama motorlarında üst sıralarda yer almak için yapılır. Arama motorları, kullanıcılarına en iyi kullanıcı deneyimini yaşatmayı amaçlamaktadır. Bun yüzden en iyi kullanıcı deneyimini sağlayan web sitelerini üst sıralarda gösterir.
Site hızının, kullanıcı deneyimine etkisinin yüksek olduğu yapılan araştırmalar sonucunda belirlenmiştir. Kullanıcılar, sitenin yavaş olması durumunda siteye girmekten vazgeçmektedir. Sitenizin içeriğini çok özenli hazırlasanız bile hız faktörüne dikkat etmezseniz sitenize kullanıcılar girmeyecektir.
Bir e-ticaret sitesini, ürün almak için ziyaret eden ziyaretçiler sitenin geç açılması durumunda siteye girmekten vazgeçer. Kullanıcı deneyiminin kötü olması sebebiyle bir daha siteye girmek istemez. Bu da hem potansiyel bir müşterinin kaybedilmesine hem de büyük maddi kayıplara neden olur. Sadece bilgi içeren siteler bile geç yüklendiğinde potansiyel ziyaretçiler siteye girmekten vazgeçer. Büyük özenle hazırlanan içerikler ve harcanılan emek boşa gitmiş olur.
Web sitenizdeki sayfaların geç yüklenmesinin bazı sebepleri bulunuyor. Bunlar şu şekilde sıralanabilir: